За какво точно ни е математиката?

math lessonsЩе кажете: „За какво реално ми е нужна математиката“. Ами тя ни помага да решаваме всекидневни затруднения.

Помислете относително колко пъти през деня се сблъсквате с математика?

Ставате, виждате часовника на стената и на самия него – цифри. Докато пиете от питието си рано сутрин, решавате да включите вашата любима тв програма, взимате дистанционното и отново числа. Хапвате и искате да се обадите на добър приятел, с който имате днес среща. Вземате мобилния, който е препълнен с цифри – телефонни номера, платки и чипове (Но ако я нямаше математиката, дали щеше да има смартфони?). Поглеждате отново часовника – има време. Решавате да отидете на пазар. Правите списък на продуктите, които ще закупите и смятате, какви точно пари ще трябва да вземете.

Ще карате днес кола или пък ще позлвате трамвая, ще работите с лаптоп, може да играете на електронни игри и т.н. През деня ще Ви е наложително нон-стоп да смятате и решавате различни по естество математически задачи без даже да го осъзнавате, тъй като математиката е навсякъде и във всичко. Математиката е като въздуха. Светът ни не би съществувал с липса на математика. Благодарение на нея се подобряват всички технологии и науки. Благодарение на математиката имаме мобилни телефони, леки коли, таблети и всеки един вид джунджурийки, помагащи ни или са за забавление.

Точно това е мили деца и възрастни, харесвате или не – без математика не може. Обичайте математиката – задачите обвързани с пари, движение, време, геометрия, дати и работа и други задачи ни тренират за трудностите в живота. Даже и да не я обичате, не я оставяйте напълно.

Може някой да зададе въпрос „как да я науча тази математика когато всичко е адски сложно?“.

Практикувайте. Факт е, че за да сте добри в даден спорт е необходимо да практикувате, подобно е и в математиката. С практиката се изграждат пътечки в мозъка (невронни връзки), използващ умът ни. Решавайки различен вид задача вие правите пътечка, която утъпквате с всяко едно подобно решение и всеки следващ път би ви било по-лесно.